Шофьорски изпити ще се провеждат на таблети до края на 2013 година

//
//
Шофьорски изпити ще се провеждат на таблети до края на 2013 година


Етикети:
До края на 2013 година ще има възможност теоретичните изпити за кандидат – шофьори на моторни превозни средства да се провеждат на таблети. Информацията беше съобщена по време на среща на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев с представители на браншовите организации на учебните центрове и транспортни фирми.
Той съобщи, че електронно изпитване, което стартира преди по-малко от месец, вече се налага като предпочитан метод за провеждане на шофьорските изпити, и повече от половината кандидати избират да решават листовки на таблети. Броят на тези, които са решавалите листовки на таблети, са няколко повече от прогнозите на ИА Автомобилна администрация. Това ускори процеса  и вместо през 2016 година, още до края на 2013, администрацията ще осигури възможност на всички кандидати да полагат теоретични изпити с електронни тестове.
„Днес стартира тръжна процедура за предоставянето на допълнителни електронни услуги при организацията и провеждането на обученията на кандидатите за шофьори”, съобщи още министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. При ускорени срокове ще се внедри информационна система за Електронно подаване на документите за издаване на разрешение за обучение на кандидатите за шофьори на МПС. Системата ще е част от Интегрирана информационна система, която позволява част от необходимата информация да бъде взимана от други бази данни на държавната администрация. 
Разработва се Електронен регистър на кандидатите за шофьор. В проекта са предвидени изграждане на Електронен график за определяне на датите за провеждане на изпитите за водачи на МПС, Електронна контролна карта за нанасяне и отчитане на резултатите от практическите шофьорски изпити. Предприетите мерки са резултат ностоятелните искания на бранша. Очаква се тази година да бъдат реализирани.

Браншовите организации с доволни от новите електронни услуги. С предвидената реформа в сектора ще има стриктен контрол при провеждането на шофьорските изпити. Текат проверки на учебните центрове, които предлагат обучение на цени, много по-ниски от пазарните. В тези центрове са установени редица нарушения.

Няколко чава преди срещата с  представители на браншовите организации на учебните центрове и транспортни фирми министърът на транспорта и информационните технологиисе срещна с представителите на таксиметровите фирми в България. На тази среща представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията изразиха ясна подкрепа за въвеждане на патент за таксиметрова дейност, която ще допринесе до извеждането от сивия сектор на много фирми в таксиметровите превози. Така ще се гарантира държавния интерес, както и този на превозвачи, заплащащи данъци съобразно законодателството ни.

Министър Кристиян Кръстев изрази желание да се работи съвместно с представителите на бранша, за да се заличи на сивия сектор в сферата на предлагане на таксиметрови услуги. По думите на министъра, му работещите на черно и в сивата икономика са еднакво вредни не само за бизнеса на компаниите, които легално упражняват своята дейност, но също така за всички граждани и туристи в България, които ползват услугите. Накрая участниците в срещата се обединиха около мнението, че въведеният от

МТИТС таван на цените при предлагането на таксиметрови услуги е много голяма стъпка в правилната посока, но засиленият контрол трябва да продължи. Ще се обръща внимание на всяка жалба от таксиметров превоз, постъпваща в институциите и ще се проверяват водачите стриктно дали отговарят на всички изисквания.

Автопарк на
ЕВРО ВИА

Часа в нашите най-популярни дестинации

СОФИЯ

РИМ

ЛОНДОН

+359 56 54 00 52
office@eurovia.com

Новини

Представят Бургас пред водещи спедиторски фирми.
В Бургас се проведе Мениджърска  конференция на Националното сдружение на българските спедитори. Пред представители на водещи компании за транспорт и логистика бяхя очертани насоките, в които се развива градът. Наблегна се на амбицията на Бургас да се утвърди като ключов разпределителен център за компании, опериращи едновременно на европейските и азиатски пазари.
[подробна информация]

Уеб дизайн, уеб програмиране
и SEO оптимизации